Peste 750 milioane de măslini sunt cultivați la nivel mondial iar 95% dintre aceștia se află în bazinul mediteranean, în special în țările Uniunii Europene.
70% din producția mondială de ulei de măsline si 30% din producția de măsline de consum sunt produse în Uniunea Europeană. Cu toate acestea UE este și cel mai mare consumator la nivel mondial: peste 54% din ulei si 23% din măslinele pentru consum ajung pe mesele consumatorilor europeni!
În Cipru, microclimatul unic și excelenta adaptare a măslinului la condițiile climatice sunt principalele motive pentru care aproape 40% din terenul agricol este ocupat de plantații de măslin!
Măslinele și uleiul de măsline sunt de aceea pentru noi, europenii, un mod de viată și componente zilnice ale dietei. Valoarea nutrițională a fructului măslinului (olea europeana) și cea a uleiului de măsline – sucul natural care rezultă din procesarea mecanică a fructului – sunt absolut imense. Acestea sunt motivele pentru care ele sunt considerate drept baza celui mai recunoscut model nutrițional in toată lumea: dieta mediteraneană.
Fructul măslinului este o sursă bogată de acizi grasi monosaturați și de vitamina E, fiind în același timp și o sursă excelentă de elemente minerale nutritive cum ar fi calciul, fierul, magneziul, fosforul, potasiul, zincul, cuprul și seleniul. Contine de asemenea câtiva carbohidrați care reprezintă o sursă bogată de sodiu.
Conține totodată un polifenol în concentrație mare – oleuropeina – al carui continut este mai mare în măslinele tinere al căror gust amărui intens se datorează în special acestei substanțe.
Datorită gustului amărui măslinele nu se consumă de obicei direct și trebuie să treacă printr-o serie de procese pentru a fi pregătite pentru mesele noastre. Aceste proceduri variază în funcție de perioada anului, de regiune și de varietatea fructului.
Uleiul de măsline este superior altor uleiuri vegetale datorită valorii sale nutritive și de dietă. Acesta pastrează toate componentele fructelor proaspete cum ar fi vitaminele, gustul și savoarea, conține acizi grasi puțin saturați și deloc saturați foarte usor de digerat. Este singurul ulei vegetal care rămâne stabil la temperaturi inalte în timpul prăjirii fără a suferi alterări și fără a crea substante toxice.
Bucurați-vă zilnic de măsline și de uleiul de măsline!