Μεταποιημένα φρούτα και λαχανικά: ποικιλία για όλες τις γεύσεις!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παράγει το μεγαλύτερο ποσοστό μεταποιημένων φρούτων και λαχανικών, παγκοσμίως: περίπου το 42,3% του συνόλου της παραγωγής καλύπτοντας τις ανάγκες των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο.

Τα φρούτα και τα λαχανικά που προορίζονται για μεταποίηση συλλέγονται κατά την κορύφωση της ωριμότητας τους και επεξεργάζονται λίγες ώρες αργότερα, διατηρώντας τα θρεπτικά τους συστατικά. Αντίθετα τα νωπά φρούτα και λαχανικά συχνά συλλέγονται πολύ πριν το θρεπτικό τους περιεχόμενο φτάσει στο μέγιστο ενώ ξοδεύονται αρκετές ημέρες για να φτάσουν στο λιανεμπόριο και στην συνέχεια καταναλωθούν. Τα μεταποιημένα φρούτα και λαχανικά είναι εφάμιλλα των φρέσκων και παίζουν σημαντικό ρόλο σε μια ισορροπημένη διατροφή και ιδιαίτερα στην σύσταση για πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας.

Η Ρουμανία είναι o πέμπτος μεγαλύτερος παραγωγός οπωροκηπευτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά και κατ’ επέκταση  είναι εξαιρετικά αναπτυγμένη η μεταποίηση τους προσφέροντας μια πολύ μεγάλη ποικιλία σε προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας ασφαλή, χωρίς συντηρητικά, σύμφωνα με την παράδοση των ρουμάνων γεωργών.

Ντομάτες, αγγούρια και πιπεριές, κουνουπίδι και παντζάρια, μανιτάρια, φασόλια και αρακάς αποτελούν μερικά από τα λαχανικά που μεταποιούνται και διατίθενται στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά: σε κονσέρβα (μανιτάρια και αρακάς), σε νερό (φασόλια), τουρσί (αγγούρια, πιπεριές, παντζάρια και κουνουπίδι) σε σάλτσα, πάστα ή χυμό (ντομάτα). 

Μήλα, αχλάδια, βερίκοκα, κεράσια και βύσσινα, δαμάσκηνα και Majun σε κονσέρβα, μαρμελάδα ή χυμό, καθώς και αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί αποτελούν τα πιο σημαντικά προϊόντα της χώρας διαθέσιμα σε όλο τον κόσμο.

Απολαύστε μοναδικές γεύσεις φρούτων και λαχανικών!