Ελιά και ελαιόλαδο σημαίνουν Ευρώπη!

Πάνω από 750 εκατομμύρια ελαιόδεντρα καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο και το 95% από αυτά στην Μεσογειακή λεκάνη και ειδικά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το 70% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου και το 30% της παραγωγής βρώσιμης ελιάς είναι made in EU.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι όμως και ο μεγαλύτερος καταναλωτής στον κόσμο:  πάνω από το 54% του ελαιολάδου και το 23% των βρώσιμων ελιών παγκοσμίως βρίσκεται στο τραπέζι των Ευρωπαίων καταναλωτών!

Στην Κύπρο το μοναδικό μικροκλίμα και η εξαιρετική προσαρμοστικότητα του ελαιοδέντρου στις κλιματολογικές συνθήκες αποτελούν τους βασικούς λόγους που σχεδόν το 40% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων αφορά ελαιώνες!

Η ελιά και το ελαιόλαδο επομένως αποτελούν για εμάς τους Ευρωπαίους τρόπο ζωής και καθημερινό συστατικό της διατροφής μας.  Η διατροφική αξία του καρπού του ελαιόδεντρου (olea europeana) και του ελαιολάδου -του φυσικού χυμού που προκύπτει από την μηχανική επεξεργασία του καρπού-τεράστια. Για το λόγο αυτό θεωρούνται και η βάση του πλέον αναγνωρισμένου διατροφικού πρότυπου: της μεσογειακής διατροφής.

Ο καρπός του ελαιόδεντρου είναι πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και βιταμίνης Ε ενώ είναι εξαιρετική πηγή σε θρεπτικά μεταλλικά στοιχεία ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, χαλκό και σελήνιο. Περιέχει επίσης λίγους υδατάνθρακες και είναι υψηλή πηγή νατρίου.

Έχει επίσης σε υψηλά ποσοστά ένα πολυφαινολικό συστατικό  την  ελαιοευρωπεΐνη, η περιεκτικότητα της οποίας είναι μεγαλύτερη στους ανώριμους ελαιόκαρπους και στην ουσία αυτή οφείλεται κυρίως η έντονα πικρή γεύση του.

Εξαιτίας αυτής της πικρής γεύσης, ο καρπός της ελιάς συνήθως δεν καταναλώνεται κατευθείαν και πρέπει να περάσει από μία σειρά διαδικασιών επεξεργασίας ώστε να είναι έτοιμος  για το τραπέζι μας. Οι διαδικασίες αυτές διαφέρουν ανά περίοδο του έτους, από περιοχή σε περιοχή και από ποικιλία σε ποικιλία.

Το ελαιόλαδο υπερέχει από τα άλλα φυτικά λάδια τόσο για τη θρεπτικότητα του όσο και την διατροφική του αξία. Διατηρεί όλα τα συστατικά του φρέσκου ελαιόκαρπου, όπως τις βιταμίνες, το άρωμα και τη γεύση, περιέχει ελάχιστα κορεσμένα και πολλά ακόρεστα λιπαρά οξέα και αφομοιώνεται πολύ εύκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι δε το μόνο από τα φυτικά έλαια που μένει σταθερό στις ψηλές θερμοκρασίες κατά το τηγάνισμα, χωρίς να παθαίνει αλλοιώσεις ή να δημιουργεί τοξικές ουσίες.

Απολαύστε ελιές και ελαιόλαδο καθημερινά!